În lupta împotriva pandemiei Covid-19, majoritatea activităţilor sunt oprite sau reduse la cele esenţiale. Oamenii sunt nevoiţi să petreacă mai mult timp în interiorul locuinţelor ceea ce duce la o creştere mare a sedentarismului. Încercăm să prevenim răspândirea unui virus prin izolare socială, dar aceasta împreună cu sedentarismul pot conduce la alte probleme medicale (obezitate, tensiune arterială şi colesterol ridicat, stres, cancer şi sistem imunitar slăbit) şi o sănătate mintală precară (risc crescut de depresie, declin cognitiv, anxietate, etc.).
Asociaţia Clubul Sportiv Kyodai, cu ajutorul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, vine să combată efectele psihologice şi medicale ale izolării sociale.
“#staiacasa #sportincasa”, a fost un proiect ce constă într-o serie de antrenamente de kickboxing şi condiţionare fizică, live, online, gratis, pentru toată lumea.
“Prevenirea răspândirii virusului este o măsură necesară. Există oameni care se luptă pentru viața lor și există medici care își riscă viața pentru ei. Este datoria noastră să rămânem în casă. E important, de asemenea, să prevenim şi efectele secundare ale izolării sociale. Activitatea fizică este strâns legată de bunăstarea mentală iar lipsa ei poate duce la alte probleme medicale cum ar fi durerile de spate şi obezitatea. Mi-aş dori ca după pandemie să ieşim cu toţii din case, mai sănătoşi şi mai binedispuşi.”
Vladimir Gologan
PROJECT MANAGER
Descriere
Perioada de desfășurare: 13.04.2020 - 13.05.2020
Scopul proiectului: Ajutarea comunităților pentru a trece mai ușor prin situația la nivel național cauzată de Covid-1
Beneficiari: +16.000 (aproximativ 1200/antrenament)
Obiective:
1. Realizarea a 13 antrenamente online, gratuite pentru beneficiari;
2. Influențarea a 15.000 de oameni să facă sport în locuințele lor;
3. Creșterea bunăstării mentale a beneficiarilor.
Activități
Am realizat 13 antrenamente ce au constat în conținut video transmis online, live, pe platforma de socializare Facebook. Aceste antrenamente au avut o medie de peste 1200 de spectatori unici/eveniment (un total de peste 16.000 de spectatori unici). Acestea au constat în: pregătirea organismului pentru efort (încălzire), exerciții de streatching, gimnastică recuperatorie, postură, condiţionare fizică, pilates şi kickboxing.
Pentru siguranța celor care participă la antrenamente, au fost prezentate recomandări în ceea ce privește exercițiile fizice executate, importanţa hidratării, pregătirii organismului pentru efort, a controlului respirației şi a prevenţiei accidentărilor.
O altă recomandare importantă a fost îndemnul de a face sport în familie. Activitățile sociale îmbunătățesc starea mentală şi întăresc relațiile dintremembri familiei.
Am pus un accent deosebit pe explicarea şi exemplificarea corectă, detaliată şi în mai multe moduri pentru ca beneficiarii să înțeleagă şi săe xecute cât mai corect tehnicile prezentate. Pentru ca cât mai multe persoane să poate beneficia de aceste antrenamente într-un mod facil, am prezentat exerciţii care folosesc greutatea propriului corp sau exerciții pentru care am folosit obiecte comune din locuință (scaun, coadă de mătură, sticle cu apă).
S-a pus accent pe faptul ca deşi prezenţa fizică a unui instructor şi utilizarea aparatelor şi echipamentelor specifice pot eficientiza pregătirea fizică, acestea nu sunt obligatorii şi nu ar trebuisa ne limiteze.
Observații
Am observat descreşteri ale numărului de spectatori în perioada Paştelui şi a Zilei Muncii (1 mai), pe care le-am considerat normale. De asemenea, am putut observa o descreştere a numărului de spectatori spre sfârșitului proiectului. Această descreştere credem că a fost cauzată de: anunțarea relaxării restricţiilor, terminarea stării deurgenţă şi încălzirea vremii care a dus ca oamenii să desfăşoare mai multe activităţi în aer liber.
Rezultate
Pe plan fizic participanţii la antrenamentele online şi-au întărit sistemul imunitar, şi-au îmbunătăţit tonusul muscular, mobilitatea şi abilităţile motrice şi au dobândit tehnici de kickboxing. Exerciţiile de recuperare şi pilates au ajutat la îmbunătăţirea posturii şi a echilibrului vestibular. Prin activităţile şi recomandările făcute am realizat prevenţie medicală şi psihologică.
Pe plan mental activităţile au contribuit la reducerea stresului şi a depresiei, autodisciplinare şi claritate în gândire. Beneficiarii şi-au îmbunătăţit starea de spirit, calitatea somnului şi bunăstarea mentală, precum şi abilităţile de concentrare.
Relaţiile din interiorul familiei s-au îmbunătăţit prin creșterea timpul petrecut în împreună, în activităţi sportive. Participanţii au devenit mai susceptibili să ducă un stil de viaţă mai sănătos, să se implice în activităţi sportive şi să conştientizeze avantajele acestora.
Testimoniale