Incluziunea e ca aerul. Devii conștient de ea doar atunci când îți lipsește.
Context
Pentru noi trecerea de la activităţi, să le spunem comerciale, în care oamenii vin plătesc şi se antrenează, către a aduce mai multe beneficii societăţii a fost naturală.
Odată ce am început să facem proiecte de sport pentru impact social am devenit mai vizibili și am început să primim întrebări de la alţi antrenori şi instructori despre ce facem, cu cine lucrăm sau cum am obţinut fonduri. Am răspuns întotdeauna cum am ştiut noi mai bine. Cu toate astea nu vedeam şi efectele.
Ne-am gândit că poate nu toată lumea e la fel ca noi şi am încercat să aflăm ce le lipesete altora.
Am trimis un chestionar către 25 de organizaţi din România şi Italia să vedem cu ce dificultăţi se confruntă. Am aflat că principalele obstacole în incluziunea prin sport sunt lipsa fondurilor, lipsa personalului instruit, lipsa metodologiilor, lipsa infrastructurii necesare și lipsa sprijinului din partea autorităților.
De la aceste răspunsuri am pornit în scrierea ghidului. Ne-am propus să încurajăm şi alte organizaţii de arte marţiale şi de sport să devină mai incluzive în activitatea lor. Am vrut să oferim un ghid care să răspundă principalelor nevoi pe care le-am identificat.
Am vrut că ghidul să fie cât mai cuprinzător şi relevant, aşa că am decis că experienţa noastră nu este suficientă. Am început un proces de documentare vorbind în total cu peste 20 de organizaţii implicate în sport pentru impact social, am consultat literatura de specialitate şi am avut întâlniri de învăţare în care abordat diferite teme cuprinse în ghid.
Din toate astea a rezultat un ghid format din 3 părţi.
Prima parte se referă la înţelegerea conceptului de incluziune prin sport, a doua parte are o latură practică, iar a treia parte este de fapt o expoziţie de fotografie pe tema incluziunii.
Acest ghid este disponibil gratuit. Vă învităm să-l descărcaţi şi să-I daţi mai departe.
Expoziția "Dincolo de bariere"
Expoziția fotografică „Dincolo de Bariere” explorează tema incluziunii în și prin sport, abordând multiple aspecte ale disparităților sociale, dizabilităților și discriminării. Ea îşi propune să promoveze și să încurajeze participarea la sport a tuturor.
Cei doi artiști care au îmbrăţişat tema expoziţiei au ales abordări diferite.
Dan Vladimir Gologan documentează patru povești de incluziune, completând fiecare imagine cu un paragraf descriptiv și aducând privitorul mai aproape de viețile subiecților săi. Fotografiile surprind oameni reali angajați în activitățile lor zilnice.
Luca Rivi a ales o abordare comparativă, juxtapunând două imagini în fiecare compoziție. O imagine prezintă excluderea (alb-negru), în timp ce cealaltă ilustrează incluziunea (color). Protagoniștii prezentați în fotografii sunt voluntari ai Crucii Roșii Italiene, Comitetul Castellarano (RE), sau membri ai asociației Îl Cassetto dei Sogni.
Activități de incluziune prin sport
Alte limbi disponibile
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.