For Unlimited Energy Levels
Participanți
Țări
Zile
The biggest benefit I had from this project is learning how fun exercising can be.
Ana-Maria Arhire
Participant
În ultimii ani am observat o creștere a sedentarismului și o scădere a abilităților fizice de bază, precum și a condiției fizice și motricității pentru noii membri din clubul nostru.
Această problemă a fost confirmată de studii și statisticile la nivel național, european și mondial.
Menționam un studiu Eurostat, care prezintă că proporția adulților supraponderali din UE a variat în 2014 între 36 % în Italia și 55 % în Malta pentru femei și între 54 % în Țările de Jos și 68 % în Croația pentru bărbați. Statisticile pentru țările partenere ale acestui proiect sunt Grecia–57,2%, România–56,1%, Franța–49,5%, Cipru–48,8%, Italia–45,35%, Macedonia de Nord–N/A.
Potrivit World Data Atlas, în Macedonia de Nord, prevalența obezității masculine a fost de 22,6 % în 2016. Deoarece diferența este atât de mare între statistici, credem că acestea folosesc standarde diferite, care ar putea să nu fie relevante pentru comparație. Cu toate acestea, aceeași statistică arată că nivelul de obezitate a crescut substanțial de la 14,6 la 22,6%, din 1997 până în 2016.
Din păcate, această problemă a fost agravată de pandemia de Covid-19. Potrivit lucrării lui Bonnet Cdrick T „Probleme de sănătate datorate prevalenței globale a sedentarismului și recomandări pentru obținerea unui comportament mai sănătos”, publicată în Healthcare Journal, pandemia și schimbările structurale care decurg din societate (adică mai multă muncă la distanță, videoconferințe și cumpărături online) au determinat oamenii să devină mai sedentari.
Din efectele unui stil de viață sedentar enumerăm: obezitatea, efectul negativ asupra sănătății mintale, diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și chiar decesul.
FUEL și-a propus ca prin sport să motiveze participanții să preia inițiativa și să-și controleze viața, trecând la un stil de viață activ.
Parteneri:
Participanţii proiectului au fost tineri cu vârsta cuprinsă între 17 şi 29 de ani din România, Italia, Grecia, Cipru, Franța şi Macedonia de Nord.
În proiect au participat un număr total de 38 tineri dintre care 19 cu opportunități reduse.
Criteriile folosite pentru selecția participanților au fost:
- Cine va avea de câştigat cel mai mult din această experienţă?
- Cine este mai interesat să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă?
- Cine este mai dispus să înveţe?
- Cine este mai dispus să contribuie?
Unul dintre principiile principale de selecție a fost desegregarea. Jumătate dintre participanți duc o viață sedentară, au probleme de postură, sunt supraponderali sau au alte probleme de sănătate care ar putea fi ameliorate prin activități fizice. Cealaltă jumătate duc un stil de viață activ, dintre care 4 participanți sunt instructori sportivi.
Scopul proiectului: Creșterea numărului de tineri din comunitățile noastre locale, care duc un stil de viață activ.
Obiectivele proiectului au fost:
- Creșterea cunoștințelor privind importanța de a face sport;
- Creșterea nivelului de autodisciplină;
- Creșterea numărului de membri în organizațiile noastre cu minim 5 tineri;
- Creșterea cunoștințelor organizației partenere cu privire la abordarea problemei.
- Vizită internațională de planificare in avans în care au participat 12 persoane din cadrul organizațiilor partenere. În cadrul activității au fost discutate programul schimbului de tineri, selecția participanților, facilitatori metodologia activităților, au fost detaliate activitățile pe care tinerii le vor realiza, probleme logistice, restricții si riscuri.
- Un schimb internațional de tineri desfășurat în București, întins pe durata a 8 zile. Activități desfășurate în cadrul schimbului de tineri au fost: activități sportive coordonate de sportivi din organizațiile noastre (antrenamente de grup, concursuri sportive, teste de evaluare a condiției fizice), prezentări, discuții deschise, dezbateri pe teme legate de sport, setarea de obiective personale, provocări în echipă, jocuri și energizere, schimb intercultural, demonstrații, vânătoare de comori, vizite culturale și feedback. Fiecare zi s-a încheiat cu un debrief al zilei și autoreflecția procesului de învățare. La sfârșitul schimbului de tineri, participanții au primit un certificat Youthpass.
Rezultatele proiectului vor fi prezentate în corelare cu obiectivele pentru o mai bună înțelegere.
Principalul instrument de evaluare a atingerii obiectivelor și al rezultatelor a fost un set de formulare pe care participanții au trebuit să le completeze – unul înainte de activitatea internațională de învățare, predare și formare și unul la 3 luni după aceasta.
1. Creșterea cunoștințelor privind importanța de a face sport;
- 53% dintre participanți declară că greutatea lor sa îmbunătățit. 6% spun că greutatea lor s-a înrăutățit.
- Participanții petrec în fiecare săptămână, în medie, cu 1 oră și 7 minute mai mult făcând activități fizice; (creștere de 19%)
- Numărul tinerilor care au abonament la sală sau sunt înscriși într-un club sportiv a crescut cu 2 (6%).
- Procentul de participanți care au un program de antrenament a crescut de la 41% la 56%.
- Am putut observa: îmbunătățirea tonusului muscular, a mobilității și a abilităților motorii;
- Participanții au dobândit tehnici simple de arte marțiale și de autoapărare;
- Nivelul lor de acceptare atunci când au fost invitați să se alăture activităților fizice nu s-a îmbunătățit în general, însă propria lor inițiativă de a face sport a crescut. Credem că acesta din urmă este un indicator mai precis.
2. Creșterea nivelului de autodisciplina;
- Procentul de participanți care au un program de antrenament a crescut de la 41% la 56% .
- La momentul culegerii datelor, 13,8% dintre participanți și-au atins obiectivele stabilite în cursul schimbului de tineri, iar 80,5% lucrau pentru atingerea obiectivelor. În plus, participanții au trecut de la stabilirea de obiective pe termen scurt la termene mai lungi. Acest lucru este benefic, deoarece majoritatea oamenilor supraestimează ceea ce pot realiza pe termen scurt și subestimează ceea ce pot realiza pe termen lung.
- Prin feedback-ul oferit de participanți, proiectul FUEL i-a ajutat în principal cu: conectarea cu alți tineri, dezvoltarea personală și auto-organizarea/auto-disciplinarea.
- Principalele competențe cheie dezvoltate prin proiect, așa cum au declarat participanții, au fost: competențe personale, sociale și de a învăța să înveți (75,7%), competențe de sensibilizare și expresie culturală (64,9%) și competențe multilingvistice (48.6%);
- Participanții au declarat că, prin proiect, au îmbunătățit încrederea, disciplina și motivația, precum și capacitatea de a depăși barierele mentale.
- Prin observație directa putem constata o îmbunătățire a nivelului de disciplina încă din primele zile ale activității internaționale.
- În plus, participanții și-au clarificat propriile dorințe, au învățat să-și stabilească obiective personale, au devenit mai încrezători și motivați, și-au dezvoltat spiritul de inițiativă, procesul de învățare și munca în echipă;
3. Creșterea numărului de membri în organizațiile noastre cu 5 tineri;
- Un număr total de 24 de tineri participanți au fost la primul contact cu organizațiile noastre.
- Mai mult de jumătate dintre ei (13) sunt acum voluntari, participă la activitățile noastre și păstrează în mod regulat legătura cu organizațiile noastre.
4. Creșterea cunoștințelor organizației partenere cu privire la abordarea problemei.
- Fiecare organizație a prezentat activități și energizante atât în timpul activităților internaționale. Toți partenerii au acum un portofoliu mai mare de instrumente pe care să le folosească în activitățile lor.
- Datorită repartizării responsabilităților am putut observa diferite stiluri de abordare ale fiecărui grup, de cele mai multe ori legate de specificul organizațiilor;
- Organizațiile partenere au declarat că proiectul a fost o sursă de inspirație și că vor include subiecte sportive în proiectele viitoare. Acum se gândesc la implementarea altor schimburi de tineri legate de sport.
- Unii dintre partenerii noștri au început deja să folosească sportul în activități de team-building.
- Principalul motiv invocat de participanți când au fost întrebați ce îi împiedică să facă sport mai des a fost lipsa timpului;
- Principalii 3 factori care îi motivează pe tineri să facă sport sunt: Sănătatea fizică (86,5%) Bunăstarea mintală (83,8%), Aspectul fizic (81,1%);
- 81% dintre participanți își motivează prietenii și familia să facă sport. Instrumentul principal folosit este de a-i încuraja să facă sport împreună;
- Principalele motive invocate de participanți când au fost întrebați ce îi împiedică să își atingă obiectivele au fost: lipsa de timp (25%), lipsa ambiției/disciplinei (14%) și pierderea concentrării sau a interesului (8%);
- Testul de bunăstare mentală Warwick–Edinburgh a evidențiat o scădere a bunăstării mentale a participanților. Din păcate, acesta este un fenomen global. Rezultatele noastre au fost confirmate și de alte studii la nivel mondial.
Participanții:
- Au devenit mai deschiși și mai curioși în ceea ce privește activitățile fizice și au mai multe șanse să ducă un stil de viață activ și sănătos, atât fizic, cât și mental. Un stil de viață sănătos înseamnă o speranță de viață crescută.
- Au înțeles că sportul cultivă abilități, cum ar fi: munca asiduă, perseverența, autodisciplina, munca în echipă etc., activități care sunt utile în toate domeniile vieții.
- Au înțeles că sportul poate fi făcut și fără resurse financiare. Este nevoie în primul rând de ambiție.
- Au dezvoltat un relații sociale internaționale. Acum au un grup de prieteni și își oferă sprijin reciproc. Unii dintre participanți s-au întâlnit peste granițe după finalizarea proiectului.
- Au abilități sociale sporite și înțeleg beneficiile unui anturaj pozitiv.
- Am folosit desegregarea și incluziunea în toate activitățile noastre, amestecând tineri tipici cu tineri cu oportunități reduse. Acest lucru a condus la reducerea stigmatizării, a prejudecăților, la promovarea diversității, la creșterea toleranței și a acceptării.
- Prin antrenamentele de arte marțiale și-au dezvoltat abilitățile și cunoștințele despre cum să acționeze în situații periculoase;
- Acum au mai multe șanse să își stabilească obiective personale și să lucreze pentru realizarea acestora;
- Au mai multe șanse să depășească barierele mentale și convingerile limitative prin preluarea inițiativei și acceptarea greșelilor. De asemenea, au devenit mai conștienți de procesul lor de învățare.
- Și-au îmbunătățit abilitățile sociale, au devenit mai curioși despre alte culturi și limbi.
- S-au implicat mai mult în societate și sunt mai interesați să ajute. Participanții au devenit interesați de voluntariat, unii în prezent fiind voluntari în organizațiile noastre.
- 5 din tinerii din Romania (dintre care 3 au participat în FUEL) au devenit interesați de cum funcționează programul Erasmus și lucrează la scrierea unui proiect care vizează dependența de telefoane a tinerilor.
- Tinerii au devenit mai dornici să se implice în proiecte internaționale și au înțeles avantajele pe care le aduc.
Organizații partenere:
- Cu ajutorul acestui proiect, am dezvoltat noi parteneriate, am crescut rețelele noastre de voluntari și numărul de membri pe care îi putem implica în proiecte viitoare.
- Acest proiect ne-a ajutat să avem o perspectivă internațională legată de metode de lucru, reglementări și management. Am devenit mai conștienți de beneficiile colaborărilor transnaționale.
- Ne-am extins metodele și experiența de lucru organizațională și vom continua să folosim aceasta experiență pentru a avea impact asupra altor tineri. Am crescut capacitatea partenerilor de a lucra cu tineri cu mai puține oportunități.
- Din cauza pandemiei și a războiului, am devenit mai buni în gestionarea situațiilor neașteptate și am învățat să ne adaptăm mai ușor.
- Partenerii noștri au decis să includă activități și jocuri sportive în cadrul fiecărui proiect viitor, ca parte a unei activități de team building sau ca metodologie de lucru.
- Am deschis oportunități pentru noi proiecte cu actualii noștri parteneri.
- Am sporit vizibilitatea organizațiilor noastre.
- Ne-am îmbunătățit managementul proiectelor, managementul financiar, capacitatea financiară, capacitatea de muncă, abilitățile de lucru cu tinerii.
- Am obținut o perspectivă mai bună asupra modului în care împărtășim cunoștințele. Acest lucru este deosebit de util pentru unul dintre proiectele noastre actuale care își propune să încurajeze alte organizații să folosească sportul ca instrument de incluziune.
Alți factori interesați:
- Participanții sunt mai predispuși să încurajeze prietenii și familia să facă sport creându-se astfel efectul bulgărelui de zăpadă
- Participanții au mai preduspuși să contribuie la o societate mai incluzivă.
- Conform Universității Sheffield Hallam (Rentabilitatea socială a investiției în sport), investițiile în sport aduc economii în sănătate și educație, reduc criminalitatea și au și alte beneficii sociale.
- Abilitățile dezvoltate prin sport sunt transferabile și pot fi folosite în carieră și la locul de muncă. Acest lucru asigură dezvoltarea unei piețe a muncii mai competitive.
- Alte cluburi de arte marțiale/sportive din țările partenere pot beneficia acum de un interes sporit pentru sport.